Om bogen

Nu er den her. Den bog, jeg har skrevet om min sorgproces. En bog, der aldrig skulle ha’ været, for den er jo kun blevet til pga. Saras død.

Engang var sorgbøger de eneste bøger, jeg selv kunne læse. I de første mange måneder efter Saras død kunne jeg kun koncentrere mig om at læse andres beretninger om sorg og tab, specielt om det at miste sit barn. Når jeg følte mig ved siden af eller udenfor den verden, jeg plejede at tilhøre, kunne jeg træde ind i disse bøgers verden og føle mig som en del af et fællesskab med nogen, som vidste, hvordan jeg havde det.

Læsning var én af mine overlevelsesstrategier. At skrive var en anden, og jeg besluttede mig hurtigt for, at jeg med min egen beretning også kunne give mit bidrag til mennesker i sorg.

Derfor er det med blandede følelser, at jeg endelig står med bogen i hånden. For, ja, på den ene side skulle den aldrig have været her. På den anden side er jeg SÅ glad for at have nået mit mål. Og skyldte jeg ikke også Sara dette: Et råb ud i verden om tomhed og tvivl efter hendes død? Så hun ikke blev glemt.

Bogen hedder Efter Sara og er udkommet på forlaget mellemgaard  Den beskriver vejen tilbage til verden, de strategier jeg spontant brugte for at tage “pauser” i sorgen, til at finde en mening i det meningsløse, til at finde håbet igen. Til at lade lyset trænge ind igen.

 

EFTER SARA

Forlagets beskrivelse:

Efter Sara er en personlig beretning om at leve med sorg efter tabet af sit barn. Hvordan er det at leve med alle de pinefulde detaljer, som bare bliver ved med at fylde i ens bevidsthed, efter omverdenen er ”kommet videre”? Hvordan får man styr på tankekaosset? Hvordan overlever man overhovedet?

Efter Sara er en beskrivelse af vejen tilbage til verden. Til dels fortæller den om de anvendelige tanke- og følelsesmæssige strategier, men den giver først og fremmest en hjælp til at finde håbet igen, til at finde en mening i det meningsløse. Den viser, at den daglige kamp mod tvivl og opgivelse ikke kan forhindre glæden og taknemmeligheden i at vende tilbage. Og den viser hvorfor og hvordan man skal huske at tage sig af sig selv, når livet, det går videre.

Uddrag af bogen
Jeg har en begyndende bevidsthed om, at det nu er ”efter”. At der for altid vil være et ”før” og et ”efter.” Mellem før og efter døde Sara.

Før havde der været et langt liv. Før, da havde syrenen næsten lige blomstret, før sad Sara i solen i en af de turkisblå havestole, før lagde hun armen om mig, når vi gik rundt i Hammamets lune aftener, før kunne jeg stadig passe på hende, følge hende på vej i livet. Når jeg tænker på ”før”, så var alting nemt. Og jeg var bare utaknemmelig, når jeg kunne være utilfreds med noget.

Hvordan vil ”efter” blive?

Forlagets pressemeddelelse:
Det er svært at forestille sig noget, der er værre end at miste et barn. Finder man sig selv i den forfærdelige situation, står omverdenen klar med sympati, hjælp og forståelse i den svære tid. Men omverdenen skal før eller siden videre, for livet fortsætter. Sådan må det være, og det kan man ikke fortænke folk i. Tilbage står man så med sit blødende sår på sjælen, sin tvivl, sit raseri, sin sorg.
Det har Benthe Ladefoged Nielsen skrevet en rørende og vedkommende bog om, for det er desværre et emne, hun kun kender alt for godt. Da hun mistede sin datter i en hændelig trafikulykke, mistede hun en del af sig selv.
Efter Sara er essentiel læsning for alle, der har, eller kender nogen der har, mistet. Det er en vigtig påmindelse om, at du ikke står alene med din sorg, selv om du føler, ingen andre kan forstå dens omfang. Benthe Ladefoged Nielsen deler ærligt ud af sine inderste tanker og følelser, og hun beskriver kyndigt de processer, hun har været igennem, og de værktøjer, hun har brugt til at finde tilbage til livet. Hun mistede ikke gnisten, selv om det mange dage føltes sådan, og hun kæmpede sig tilbage til en tilværelse, der igen gav mening. Ikke uden Sara, men efter Sara.

Om forfatteren
Benthe Ladefoged Nielsen (f. 1947) er uddannet psykoterapeut. I 2012 gik hun på pension. Hun arbejder frivilligt i en sorggruppe og deltager ivrigt i meditationskurser og mindfulnesstræning i Østen.

Bogen kan købes hos forlaget mellemgaard eller netboghandlere som Saxo, Arnold Busck etc. Kan også bestilles gennem egen boghandler.

2 thoughts on “Om bogen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.